zpet

Top recepty naší domácnosti polévky

 

LAHŮDKOVÁ CIBULOVÁ

 

 

48 – 10 ks lahůdkové cibulky, máslo, hl. mouka, sůl, kmín, pepř, muškátový květ, 4 ks brambor, zeleninový bujon, 2 vejce, nastrouhaný tvrdý sýr. Na másle zpěníme nakrájené cca 4 kousky pouze cibulky , po zezlátnutí zasypeme moukou, uděláme zásmažku , zalijeme vodou, přisypeme na kolečka nakrájené zbylé cibulky i se zeleným výhonky, osolíme , opepříme, přidáme bujon, špetku muškátového oříšku a vaříme cca 15 minut, poté přidáme nakrájené brambory, vaříme do změknutí brambor. Můžeme rozkvedlat vejce. Polévku podáváme s nastrouhaným tvrdým sýrem.  Chu´tově je hodně podobná pórkové polévce

 

ŽAMPIONOVÁ S KOPREM

 

 

4 brambory,  300 g žampionů, 250 ml smetany na vaření , 1 vrchovatá lžíce posekaného kopru (nebo dvě lžíce sterilizovaného), 1 lžíce hladké mouky, sůl, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 1 lžíce octa
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme bobkové listy a nové koření a přivedeme k varu. K vařícím se bramborám přisypeme na plátky pokrájené žampiony a vaříme do změknutí brambor i žampionů. Ve smetaně rozkvedláme mouku a vlijeme do polévky. Přidáme kopr, ocet, promícháme a ještě chvilku povaříme. Vyndáme z polévky kuličky koření a bobkové listy. Podle chuti dosolíme  a okyselíme.

PIKANTNÍ ČÍNSKÁ POLÉVKA

 

 

Na 4 l hrnec polévky : voda, 3 kostky zeleninového bujonu, 1 menší hlávka pekingského zelí, 2 mrkve, hrnek sušených hub, 1 lžíce vinného octu, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce pikantní chilli omáčky, sůl dle chuti, solamyl .
Do hrnce s vodou dáme čínské zelí nasekané na nudličky, mrkev na kolečka, houby, dusíme do poloměkka, přidáme bujon, sojovou a chilii omáčku, ocet  a až máme mrkec i zelí měkké, přidáme ve vodě 2 lžíce rozmíchaného solamylu, chvíli ještě vaříme . Podle chutí ještě přisolíme nebo přidáme chilli, záleží jak ostrou polévku chceme. Ideální jako „zimní“ polévka na zahřátí.

 

RAJČATOVÁ S RÝŽÍ

 

 

10 větších  rajčat,  2 lžíce másla, 2  lžíce hladké mouky, 4 bobkové listy, 6 kuličky nového koření, sůl, 6 kuliček pepře,  1 kostka masoxu.Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na rozpálené máslo vsypeme mouku a za stálého míchání upražíme světlou jíšku. Přilijeme asi1,5 l vody, přidáme na kostičky nakrájené rajčata, sůl, nové koření, bobkový list, pepř ,  1 kostku masoxu a dusíme  20 minut. Polévku přepasírujeme, můžeme dosladit.   Podáváme s rýži.

 

CIBULAČKA SE SÝREM

 

 

500 g oloupané cibule, olej, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř, 1 kostka  zeleninového bujónu, lžička vegety,  1 lžíce nasekané petrželové natě,  nastrouhaný tvrdý sýr na posypání
Na  oleji  v hrnci necháme zesklovatět cibuli pokrájenou na větší kostičky,  přidáme máslo , po rozpuštění přisypeme mouku a uděláme zásmašku.  Zalijeme vodou za stálého míchání, osolíme, opepříme, přidáme bujón, vegetu, petržel  a vaříme do změknutí cibule. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.

KYSELICA S HOUBAMI

 

 

sklenice kysaného zelí, 2 klobásy, sklenička hub v kyselém nálevu, sůl, pepř, bobkový list, nové koření, majoránka, mouka, mléko , smetana, 3 - 4 brambory. Do hrnce si dáme vařit zelí , ponořené ve vodě,  přidáme kuličky pepře, bokový list, trochu soli, nové koření a vaříme do změknutí zelí, cca 15 minut, přilejeme smetanu a mléko . Zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce. Převaříme. Přihodím nakrájené houby a klobásu, majoránku (u nás doma se majoránkou nešetří) a necháme provařit. Podle chuti osladíme, nebo naopak přidáme ocet - jak kdo rád. Na kostičky nakrájené brambory si vařím zvlášť, dávám je na talíř a kyselicou jen zaleji.

BROKOLICOVÁ S VEJCEM

 

 

1 brokolice, 1 kostka hovězího bujónu, sůl, mletý pepř, kmín, vegeta, nasekaná petrželová nať,  3 brambory, 2 vejce, máslo,  mouka
Brokolici rozebereme na růžičky, košťál oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dáme vařit do vody společně s brambory nakrájenými na kostičky Přidáme  bujón, sůl, pepř, kmín , trochu vegety  a vaříme do změknutí zeleniny. Na pánvičce si uděláme zásmašku na másle, po změknutí brambor přidáme  do polévky za stálého míchání, necháme ještě 5 minut povařit , přidáme rozkvedlané vejce, chvíli povaříme.  Kdo nemá rád sražené vejce v polévce, nemusí dávat.

BORŠČ

zdroj: Lenka Marešová

 

30 dkg hovězího masa, 30 dkg vepřového masa, 30 dkg uzeného masa, 2 klobásy, 20 dkg hlávkového zelí, 1 velká mrkev, 1 kořen petržele, 10 dkg kořene celeru, 30 dkg červené řepy, 1 velká cibule, 2 rajčata, 1 lžíce octa, sůl, pepř, celé nové koření, 3 bobkové listy, 1,5 l vývaru z masa, lžíce sádla, 2 větší brambory, 2 kostičky masoxu, smetana .   Nejprve si uvaříme maso doměkka (já osobně v tlakovém hrnci). Necháme ho vychladit na talíři. Do hrnce si dáme nakrájenou řepu, mrkev, petrže, cibuli l a celer na kostičky, osolíme, zalijeme trochou vývaru (z vařeného masa) a vaříme. Po chvilce přidáme bobkový list, pepř, nové koření, rajčata na kousky, sádlo, ocet. Asi po 15 minutách přidáme nakrájené zelí na nudličky, zbytek vývaru, masox, brambory na kostičky a vaříme doměkka. Nakonec přídáme nakrájené vařené maso, klobásy na kolečka, lehce promícháme, prohřejeme a podáváme.
Na každou porci talíře nalijeme  do polévky smetanu.  Nikdy jsem bořšč nejedla, zřejmě ze zásady, vařila jsem ho na přání. . . . .a už ho jím

PORKOVÁ POLÉVKA
 

1 pórek, 5 brambor, kostka bujonu, vegeta, sůl, kmín, máslo, mouka, 2 vejce (množství na 4 l hrnec) Do hrnce s vodou dáme nakrájený pórek, přidáme kostku zeleninového bujonu, lžičku soli, lžičku kmínu a vegety a cca 15 minut vaříme, pak přidáme na kostky nakrájené brambory, po změknutí brambor zahustíme zásmaškou na másle , rozkvedláme 2 vejce a dle potřeby ještě dochutíme solí, pepřem apod.

KYSELICA A ŘÍZKY Z RŮŽOVEK zdroj: Lenička Mikulče
 

muchomůrky růžové - MASÁKY, brambor, bobkový list, nové koření, sůl, ocet, cukr, smetana, mléko. Nakrájené růžovky /OVŠEM OPRAVDU POUZE MUCHOMŮRKY RŮŽOVKY/ povařit ve vodě se solí, bobkovým listem a novým kořením. Přidat na kostičky nakrájené brambory, povařit , pak zakysanou smetanu a zahustit rozkvedlanou moukou v mléce. Dochutit octem, cukrem apod. Výborné jsou i řízky, buď v těstíčku z mouky a vajíčka, ale nám chutnají nejvíce v klasickém trojobalu.

MEXICKÁ POLÉVKA   zdroj: Lenička od Kopretinek
 

Větší cibuli osmažíte a přidáte sladkou papriku, jako na guláš, zalijete trochou vody. Přidáte plechovku sterilizovaných červených a plechovku sterilizovaných bílých fazolí i s nálevem, jedno lečo, kdo má tak smažené houby – nemusí být, hrst mražené kukuřice a rajčatový protlak (dvě větší konzervy nebo 1 tetrapak). Povaříte – nemusíte – ale my nejsme vegetariáni – přidáme nakrájenou klobásku nebo kousek uzeného na vůni. Nakonec rozmačkáte 3 stroužky česneku, přidáte trochu majoránky, případně sůl a pepř. Polévku jsem nezahušťovala, je sama o sobě dost hustá a opravdu příprava velmi rychlá a chuťově hodně „zajímavá“.