zpet

Top recepty naší domácnosti ostatní maso

 

SLANINOVÉ ZÁVITKY S KUŘECÍMI JÁTRY zdroj: Ilona z MMB 
 

500g kuřecích jater , 300g anglické slaniny (nakrájené na jemné plátky), koření dle chuti (gyros, grilovací   apod.)  Kuřecí játra omyjeme, očistíme, vysušíme. Kousky  jater opepříme a  zabalíme do plátku anglické slaniny a naskládáme do zapékací misky. Okořeníme oblíbeným kořením ( nemusíme, záleží na chuti) . Dáme do trouby rozpálené na 230°C a pečeme 15 min. Po té troubu zmírníme na 180°C a ještě 15 min. dopečeme.

MARINOVANÉ ŠPÍZY zdroj: Jana Remková   
 

Asi půl kila vepřové plece,dle počtu strávníků, cibule  ,  anglická slanina nebo klobása.
Marináda:1 lžíce oleje,1 lžíce čerstvé sekané petrželky,1 lžíce citronové šťávy,1 lžíce majoránky,1 lžíce hořčice,1 lžíce utřeného česneku.Plecko si nakrájíme na kousky,a naložíme  přes noc do marinády.Na druhý den střídavě napícháme maso,cibuli, slaninu na špejle,dáme do pekáčku a asi půl hodiny pečeme přikryté alobalem, pak alobal sundáme a dopečeme cca další půl hodinu. Podléváme výpekem. Po upečení vyndáme špízy  z pekáčku,výpek slejeme a zaprášíme mírně moukou,aby nám vznikla šťáva.
Jako příloha jsou dobré opékané brambory nebo hranolky a zeleninová obloha.

VEPŘOVÉ NUDLIČKY S ČÍNSKÝM  ZELÍM
 

½  kg vepřového plecka, 2 lžíce oleje, 1 nakrájené chilli paprička, 2 stroužky česneku, 2 lžíce kečupu, 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce  worchestru, 1 lžička kukuřičného škrobu, ½ kg činského zelí, sůl, pepř, koření na čínu. Maso nakrájíme na nudličky a na rozpáleném oleji na větší wok pánvi prudce osmahneme, až se maso zatáhne osolíme, opeříme, přidáme koření na čínu a mírně podlejeme,  dusíme do změknutí masa, přidáme čínské zelí, chvíli smažíme s masem, jak zelí začně měkknout, zalijeme směsí z kečupu, sojovky, prolisovaného česneku, a worchestru ve které jsme rozmíhali škrob, a za stálého míchaní přivedeme k varu, šťáva se zahustí. Jak příloha jsou výborné smažené nudle, nebo rýže.

ZAPEČENÉ UZENÉ V KŘENU A ŠLEHAČCE  zdroj: Jana Remková
 

Silnější plátky uzeného masa (vařené uzené,kladenská šunka, uzená kýta) hořčice, křen, šlehačka, 15 dkg tvrdého sýru. Maso potřeme hořčicí z obou stran a obalíme v nastrouhaném křenu. Naskládáme do zapékací misky a zalijeme šlehačkou , pečeme 20 minut, přidáme nastrouhaný sýr a dopečeme až sýr zezlátne. Příloha, vařené brambory a zeleninový salát

DRŮBEŽÍ JÁTRA S ANANASEM
 

Kuřecí játra, malou  plechovku ananasu, 4 lahůdkové cibulky i s natí, 1 paprika, koření Čína bez soli !!!!, sůl, pepř, solamyl, sojová omáčka, olej. Na rozpáleném oleji prudce orestujeme játra , která jsme po omytí a vysušení posypali kořením na čínu (bez soli). Přidáme nakrájenou cibulku, papriku a ananas, přilijeme trochu vody a  podusíme, po změknutí  směs  osolíme, opepříme , chvíli restujeme a nakonec zalijeme sosem, který si připravíme ze 6 lžíc kompotové ananasové šťávy,  dvou lžíc sojové omáčky a lžičky solamylu.

JEHNĚČÍ VÝPEČKY
s červeným zelím a knedlíkem
 

600 g jehněčího masa, silný zeleninový vývar, citron, 3 stroužky česneku, 500 ml bílého vína, tymián, 4 lžíce olivového olej, mletý pepř,sůl.  Důkladně vyčištěné jehněčí maso si na čtyři hodiny necháme odležet ponořené ve vychladlém  zeleninovém vývaru se zeleninou  (petržel i s natí, celer, mrkev, cibule).  Nastrouháme kůru z jednoho citronu, vymačkáme šťávu, přidáme prolisovaný česnek, tymián, a smícháme s bílým vínem a olejem. Maso osušíme a naložíme na noc do marinády.  Marinované maso posolíme, opepříme a vložíme do vymazané zapékací mísy.  Pečeme v předehřáté troubě cca půl hodiny na 250 stupňů , podlijeme trochou masového vývaru, můžeme přidat zbylou marinádu , snížíme teplotu a pečeme do změknutí masa.  Podáváme pouze s bramborem nebo  s červeným zelím a bramborovým knedlíkem (ten na focení už nezbyl).Červené zelí : 1 hlávka červeného zelí, 1 velká cibule, 1 jablko, 1 - 2 brambory (podle velikosti), olej, sůl, mletý pepř, drcený kmín, ocet, cukr krystal. Zelí nakrouháme na nudličky, cibuli pokrájíme na drobno. Na oleji osmažíme cibuli dozlatova, přidáme cukr a mícháme dokud se nerozpustí. Pak přidáme zelí, lžíci octa, osolíme, okmínujeme, opepříme. Podlijeme  jen co je nutné, aby se zelí nepřipalovalo. Pomalu dusíme, hlídáme, aby se nevydusila všechna voda, v případě potřeby podlijeme. Až je zelí poloměkké, přidáme k němu nastrouhané jablko a nastrouhané brambory. Dále dusíme, až je zelí měkké, brambory a jablko se úplně rozvaří. Podle vlastního chutí dochutíme solí, cukrem a octem.

BŮČKOVÁ ROLÁDA
1 kg bůčku, 3 lžíce solamylu, 1/4 l mléka, sůl, pepř,  hořčice, salám, vajíčka, okurka, magi.
Bůček semeleme, přidáme solamyl, sůl, pepř, mléko, dobře propracujeme,
směs dáme na noc do ledničky.
Na igelitu navlhčeným vodou vyválíme plát, potřeme hořčici, smaženými vejci, plátky salámu a posypeme nasekanou sterilizovanou okurkou. Pomocí igelitu stočíme. Pokapeme Magi.Při pečení mírně podlévat vodou .