zpet

Top recepty naší domácnosti chuťovky

 

SALÁMOVÝ DORT  zdroj:moje.viktorie.cz/jehlicka
 

300 ml vlažné vody, 50 ml vlažné vody, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1 lžička kmínu, 1 lžička octa, 2 lžíce oleje, 600 g hladké mouky, 30 g čerstvého droždí. Program těsto. Dortovou formu vymažeme, nebo použijeme papír na pečení, vložíme těsto, necháme ještě 20 minut kynout, potřeme slanou vodou a dáme na cca 30 minut péct na 180 C. Opět potřít slanou vodou a necháme dopéct do zrůžovění.
Po upečení a vychladnutí korpusu dvakrát podélně rozřízneme a potřeme silnější vrstvou pomazánky dle chuti, kterou každý rád. Potom celý povrch a po celém obvodu potřeme dalším druhem  pomazánky, posypeme například strouhaným sýrem  a dozdobíme dle vlastní fantazie, možnosti a chuti salámem , sýrem  a zeleninou.

ŠPENÁTOVÁ ROLADA zdroj: Hella toprecepty.cz 
 

450 g  špenátového  protlaku ,  2 vejce, olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 – 6  lžíce hrubé mouky, ½  prášku do pečiva.
Náplň: 1 pomazánkové bylinkovo- česnekové máslo, 100 g uzeného sýra,, červená paprika

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova, přidáme špenát, trochu vegety a podusíme, přidáme prolisovaný česnek  a necháme vychladnout. Po vychladnutí  přidáme 2 žloutky, mouku s práškem a nakonec ušlehaný sníh ze 2 bílků. Rozetřeme na pečící papír a upečeme v mírně vyhřáté troubě asi 15 min. Vychladlý plát potřeme náplní (umícháme máslo s jemně strouhaným sýrem) a posypeme na kostičky nakrájenou paprikou.  Můžeme použít i žlutou kapii . Zavineme, necháme v lednici chvíli odpočinout a  můžeme krájet na plátky

TVARŮŽKOVÁ POMAZÁNKA  zdroj:labuznik.com
 

Pomazánkové máslo (výborné je bylinkové nebo pažitkové), 150 g tvarůžek, zelená cibulka s natí (pokud chci zdobit přes špičku, tak ji nedávám),  sůl, pepř, 4 lžíce piva. Pomazánkové máslo smícháme s tvarůžky, které nakrájíme nebo nastrouháme. Přidáme trochu soli, pepře, nadrobno nakrájenou cibulku i s natí. Ušleháme elektrickým hnětačem. Přilijeme  trochu piva, tolik, aby šla pomazánka dobře natírat. Necháme přes noc uležet v lednici.  Mažeme na rohlíky, keksy, nebo na teplou topinku.

NIVOVÉ TAŠTIČKY

1 balíček listového těsta, 15 dkg nivy, vejce, něco na posypání.  Postup : těsto si rozdělíme na dvě poloviny, vyválíme na pomoučeném vále a plát si nakrájíme na kostičky, na každou kostičky nadrobíme nivu,  zaděláme do šátečku, pevně přitiskneme hrany. Na plechu potřeme vejcem, posypeme hrubou solí a můžeme i nastrouhaným tvrdým sýrem. Dáme do předehřáté trouby a pečeme cca 12 – 15 minut.  Výborná, rychlá  a jednoduchá jednohubka nejen k vínu.

ARNOŠTOVA TOPINKA Zdroj mamincinyrecepty.cz

TOPINKA
TOPINKA

4 krajíce chleba, 4 vejce, malá plechovka pikantní paštiky, trochu hořčice nebo kečupu, malá cibulka a zelenina na dozdobení. Z krajíce vykrojíme střídku tak, aby kůrka zůstala celá.  Kůrku dáme na rozpálený olej a do ní vlejeme rozšlehané vejce.  Necháme smažit, mezitím natřeme střídku paštikou a přiklopíme na vajíčko, chvíli smažíme a pak obrátíme a smažíme i z druhé strany.  Můžeme potřít kečupem nebo hořčicí  a dozdobíme zeleninou

SUŠENÉ ŠVESTKY V ANGLICKÉ SLANINĚ
Sušenou švestku zabalíme do plátku anglické slaniny, propíchneme párátkem a dáme na prudce rozehřátou pánvičku s trochou tuku osmahnout z obou stran.Výborné teplé jednohubky nejen ke slivovici.

UTOPENCI TROCHU JINAK
6 špekáčků, 4 cibule nakrájet na kolečky.
Nálev  všeho čtyři lžíce : ocet, olej, worchestr, sojovka, kečup, hořčice, voda (pepř)
Nálev uvařit a horký nalít do sklenice z poloviny naplněné cibulí a špekáčky, pak dodat zbytek a dolít nálevem. Nemusí se nechávat uležet. Je to „jedlé“ hned. Teda já to moc nemusím, ale chlapům ( i cizím) to vždy chutná.

SLANINOVÉ ROHLÍČKY
25 dkg polohrubé mouky, 12 dkg ztuženého tuku , 1 vejce, 6 lžíc mléka, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička soli.
Vypracovat těsto, tence vyválet, podle dezertního talířku vykrajovat kola. Každé kolo rozdělit na 8 dílků jako dort. Na každý dílek položit anglickou a stáčet ke špičce. Na plechu s pečícím papírem potřít rozšlehaným žloutkem, posypat dle chuti (seznamové semínku, sůl, kmín apod). Péct vy vyhřáté troubě do zlatova (dala jsem třeba jen vysočinu a kousek nivy a taky to bylo dobré).